

ÅRSBERETNING FRA REGION SYDDANMARK
STORT FOKUS PÅ KOLDING
For godt et halvt år siden flyttede Rygcenter Syddanmark fra Middelfart til Kolding Sygehus.
Det gav 160 nye arbejdspladser – og rygcentret har en kapacitet på op til 36.000 ambulatoriebesøg på årsbasis. Desuden er der kapacitet til 1000 operationer på årsbasis. Samtidig er antallet af parkeringspladser udvidet.
Til sommer står en ny fødeafdeling klar på Kolding Sygehus.
Bygningen er placeret over mod Marielundskoven. Formålet er at skabe moderne og tidssvarende rammer for de fødende og deres familier. Der kommer flere fødestuer, og så bliver der en tip-top moderne neonatalafsnit. Netop på det afsnit vil nye fysiske rammer i høj grad understøtte familiedannelsen under familiens indlæggelse og bidrage til et godt patientforløb.
Når byggeriet af den nye fødeafdeling er færdig, starter renoveringen af den gamle fødeafdeling.
Fødestuerne bliver gjort tidssvarende – og der laves også sansefødestuer.
Etableringen af rygcentret har desuden ført til en lang række omrokeringer på sygehuset. Og det har så igen ført til en del ombygninger, som forventes afsluttet inden oktober.
Som I kan læse, er der i de senere år investeret et betragteligt trecifret millionbeløb i Kolding Sygehus.
Dertil kommer byggeriet af et nyt plasmaferese- og fuldblodstappecenter på Esbjergvej i Kolding til ca 72 millioner kroner. Centret bliver administrativt en del af Kolding Sygehus og får kapacitet til aftapning af blod fra 6000 sydjyder på årsbasis.
Der er global mangel på blodplasma, der bruges til at lave medicin med stofferne immunglobulin og albumin, som er livsvigtigt for patienter med bl.a. blødersygdomme eller nedsat immunforsvar. I dag er kun ca. 80 procent af behovet for medicin fra plasma til rådighed.
Etableringen af det nye tappecenter understøtter behovet for tapning af plasma til fremstilling af immunglobulin og albumin.
Byggeriet starter i år og bygningen forventes at være klar til brug i løbet af 2026.
STOR FORBEDRING AF VORES SUNDHEDSVÆSEN
Sundhedsreformen er på plads. Den blev vedtaget af regeringen og et bredt politisk flertal i Folketinget. Det får stor betydning for os almindelige borgere. Målet er at skabe et langt bedre sundhedsvæsen, hvor sygehuse, kommune og almen praktiserende læge skal arbejde tættere sammen.
Det er borgeren/patienten, der skal have hjælp. Så er det i og for sig ligegyldigt, hvor hjælpen kommer fra. Som følge af sundhedsreformen overtager regionerne fra 2027 en række opgaver fra kommunerne.
Det indbefatter sundheds- og omsorgspladser, den specialiserede akutsygepleje, dele af rehabilitering og avanceret genoptræning, samt patientrettet forebyggelse.
Derfor skal der i løbet af i år tages en række initiativer med henblik på forberedelse af opgaveovertagelse fra kommuner. Det omfatter blandt andet en større opgave omkring de delingsaftaler, der skal laves med de enkelte kommuner.
Sundhedsreformen indeholder centralisering af beslutningskompetence på en lang række områder. Det gælder eksempelvis i forhold til fordeling af ydernumre i almen praksis, og loft over speciallægestillinger på universitetshospitalerne.
Der etableres desuden en ny national platform Digital Sundhed Danmark, inklusive Medcom, Sundhed.dk og størstedelen af Sundhedsdatastyrelsen. Målet er bl.a., at patientjournaler er på det samme IT-system – uanset, hvor vi er i Danmark. Det giver en let tilgængelighed for lægen eller sygehuset det sted, hvor man befinder sig. Og for patienten betyder det forhåbentlig også, at man kan slippe for at fortælle den samme sygdomshistorie – igen og igen.
Der skal tages skridt i forhold til afklaring af rammer og vilkår for Syddansk Sundhedsinnovation i lyset af en national sundhedsinnovationsenhed.
Fra 2026 vil der ligeledes skulle sættes arbejde i gang med kronikerpakker, aftale om national sundhedsplan samt eventuelle elementer fra en kommende folkesundhedslov. Med dette udgangspunkt skal der i løbet af 2025 arbejdes med følgende emner:
- Forslag til kompetencefordeling (regionsråd, forretningsudvalg, sundhedsråd, administration).
Styrelsesvedtægt og kompetence- og delegeringsplan skal godkendes af Regionsrådet. - Forberedelse af betjening af de nye sundhedsråd.
- Forslag til finansieringsmodel for sygehusene/den nære sundhed. Skal efterfølgende godkendes af Regionsrådet.
- Integration og ligestilling af somatik og psykiatri. Det fremgår af den nationale aftale, at der skal indgås en aftale med regionerne herom senest sommeren 2025. Endelig vil der i løbet af 2025 skulle tages stilling til afledte konsekvenser i forhold til den administrative organisering.
FORURENING ER ET ALVORLIGT PROBLEM
Og så til noget helt andet.
Som formand for regionens miljøudvalg, så fylder miljøområdet naturligvis meget i min dagligdag.
Forurening er der desværre alt for meget af. Ikke mindst efter, at vi nu også har fået PFAS med på listen. Regering og Folketinget kom omsider – og heldigvis – med en helhedsplan for oprydning i forbindelse med PFAS.
Men skal der ryddes op, så skal der også følge penge med. Og det kniber.
Vi har ganske vist fået 100 millioner kr til 2025-26-27. Altså et totalbeløb til alle landets regioner.
Og på forhånd har region Øst fået 20 millioner til et område mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden til oprensning i oplandet til et drikkevandsområde.
Tilbage er 80 millioner, som er fordelt – og det betyder, at vi i Region Syd får ca 13 millioner kr. som skal dække i -25,-26 og 2027.
Vi har miljøudvalget vurderet, at vi får mest for pengene ved at satse på et område ved Burchardts Farve- og Lakfabrik i Bramdrupdam. Der er i forvejen et renseanlæg til oprensning i forbindelse organiske opløsningsmidler – så det er relativ let at koble PFAS-delen på.
Generationsforureningerne fylder også utrolig meget. Vi er godt på vej med oprydningen i Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet – Her bliver vi færdige i 2027.
Det er Grindstedværket, der har forurenet – og det har de jo også i Grindsted by, hvor vi stadig
arbejder på at finde en løsning på, hvordan man fjerner forureningen. Det er en svær proces, fordi forureningen ligger under en by med 10000 indbyggere. Det ender sandsynligvis med, at vi kan fjerne forureningen, der sted i Grindsted Å, hvor forureningen løber ud. Om alt går vel kan vi forhåbentlig starte rensningen om tre til fire år. MEN der skal leveres en masse penge fra regering og folketing, før vi kan komme i gang.
Pengene har vi fået til oprensning ved Himmark på Als. – Her starter vi oprensningen – forhåbentlig sidst på året. Og så kan vi forhåbentlig blive færdige i løbet af 2028. Det kommer især Lillebælt til gavn.
Endelig har vi rigtig mange registrerede forureninger, som vi rydder op i stille og roligt. Der er tale
om en stram prioritering, – og der vil gå mange år, inden vi kommer igennem hele listen.
JEG FÅR BRUG FOR DIN STEMME
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er glad for at være valgt som socialdemokratisk medlem af regionsrådet, og ikke mindst har det været en fornøjelse at være valgt som formand for regionens miljøudvalg, hvor vi har en top-professionel forvaltning og et godt, konstruktivt politisk udvalg.
Vi er gode til at finde løsninger.
Og opgaver løber vi desværre ikke tør for.
Som følge af sundhedsreformen skæres antallet af regionrådsmedlemmer ned fra 41 til 31 efter
næste valg. Det betyder, at der skal kæmpes ekstra hårdt for at opnå valg til regionsrådet.
Jeg fik et godt valg sidste gang – og håber, at det kan lykkes endnu engang, så Kolding har en
socialdemokratisk repræsentant i regionsrådet.
Har du konkrete spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til mig på pej@rsyd.dk og 29446453

Poul Erik Jensen
Medlem af regionsrådet siden 1 januar 2022.
- Formand for regionens miljøudvalg.
- Medlem af præhospitalsudvalget.
- Derudover bl.a. medlem af bestyrelsen for AMU-Syd
- Samarbejdsudvalget vedr. almen lægehjælp
- Samarbejdsudvalget vedr. speciallægehjælp
- Praksisplanudvalget
- Politisk styregruppe for Sundhedscenter Haderslev
- Nationalparkrådet for Nationalpark Vadehavet
- Politisk følgegruppe –
– Råstoffer til Klimatilpasning
– Politisk følgegruppe – Himmark Strand – Politisk følgegruppe Grindsted
Politisk har jeg naturligt nok især prioriteret miljøpolitikken meget højt. Et rent miljø er afgørende for vores sundhed. Desværre vil det tage mange år at få ryddet op efter fortidens synder. Men vi er i gang – og den nyeste udfordring er PFAS. Også her skal der sættes aktivt ind– bl.a. for at redde vores drikkevand.
Desuden er det for mig meget afgørende med et veldrevet sundhedsvæsen. Og så skal der være hurtig hjælp, når ulykken sker. Hurtig hjælp redder liv. Det er et af de områder, som har meget høj prioritet – og som præhospitalsudvalget har ansvaret for.
Privat bor jeg i Vamdrup sammen med min kone Rita. Vi har fire børn og fem børnebørn. Jeg har arbejdet som journalist gennem 41 – langt de fleste år på DR Syd. Gennem de seneste fem år har jeg drevet en lille selvstændig håndværkervirksomhed med speciale i renovering af huse, herunder taglægning.
Du kan også se min video i forbindelse med valget i efterår 2021 på min facebookside :
https://www.facebook.com/poulerik.jensen.794/videos/1552034494980522
Med venlig hilsen
Poul Erik Jensen