

Vi gør en stor forskel og trækker tingene i den rigtige retning!
Velfærd og økonomi
Som Socialdemokrater gik vi til valg med et løfte om at blive ”bedre til hverdagen” ved især at styrke velfærdsområderne og have styr på kommunens økonomi – og det leverer vi, særligt med budgettet for 2025. I forbindelse med budgetforhandlingerne er et af målene at gennemføre strukturelle forandringer, da vi skal have et skarpt blik på, hvordan vi bruger pengene bedst muligt. Selvom vi har løftet velfærden, er vi stadig undervejs.
Vi har prioriteret den borgernære velfærd og fundet besparelser ved at løse opgaver mere effektivt og udnytte bygninger til flere formål, så vi får råd til flere varme hænder. I forligskredsen var vi enige om, at en likviditet på 300 mio. kr. er acceptabel i stedet for 400 mio. kr., hvilket giver mulighed for at investere flere midler – både i velfærdsområderne og i høj grad på anlægsområdet.
Børnefællesskaber og unge
Vores børn er fremtiden, og derfor arbejder vi målrettet for at styrke børnefællesskaberne, så børn får en god start i daginstitutionerne og i skolen og dermed en god vej ind i ungdommen. Vi tilførte med budget 2025 midler til ansættelse af mere (pædagogisk uddannet) personale i daginstitutionerne og væsentlige midler til skoleområdet. Vi fortsætter desuden arbejdet med at fremme gode læringsmiljøer, der løbende udvikles og tilpasses til gavn for alle elever, så de får en solid start på livet.
Vi har i perioden sat fokus på, at unge får en god start med enten uddannelse eller arbejde efter folkeskolen. Vores indsats er begyndt at give resultater: Der er nu 10 procent færre unge i den gruppe end ved starten i 2022, og nu er der færre end 10 unge, der ikke deltager i initiativer, som kan rykke dem tættere på arbejde eller uddannelse.
Kapacitetsudnyttelse på tværs af social-og seniorområdet
I 2024 har vi fundet bred enighed om at undersøge, om vi har de rigtige tilbud på tværs af social- og seniorområdet, så vi kan tilbyde den rette type plads til den rette borger. Vi har afsat midler til at udvide Hyttebyen med to boliger, så kapaciteten bliver fremtidssikret, og yderligere 70 mio. kr. bliver afsat til at etablere de tilbud, der mangler på områderne.
Ældrereformen og decentralisering
I den seneste kommunalvalgkamp sagde vi: ”Decentralisering – lad personalet bruge deres faglighed,” i stedet for at alt styres via en stram visitation. Vi levere på ønsket om, at hjælpen leveres med udgangspunkt i den enkelte borgers ønsker og behov, at ældre har indflydelse på den hjælp, de modtager og kender den, der yder hjælpen samt at medarbejdere og ledere mødes med tillid til deres faglighed og kompetencer.
Vi har fået hjælp fra regeringen via ældrereformen, og fordi vi har presset på for at øge tempoet
med decentralisering siden vi begyndte arbejdet i 2022, er vi længere i processen end mange andre kommuner. Den 1. april i år er der flerfaglige, selvstyrende teams inden for ældreplejen i hele
kommunen – til gavn for dem, der har brug for hjælp.
Effektivisering af vikarforbruget
I mange år har vi spildt store summer på vikarer på seniorområdet. Vi satte skarpt fokus på dette i 2022, og nu giver indsatsen resultater: Vi bruger væsentligt færre penge på vikarer, borgerne får hjælp fra kendte medarbejdere, de ansatte er gladere for at gå på arbejde, og de bliver længere i deres stillinger. Resultaterne viser, at det betaler sig at være vedholdende – og de positive resultater medfører, at vi nu arbejder ensartet med sygefravær i alle forvaltninger til gavn for borgerne, de ansatte og økonomien.
Grøn Trepart
Ligesom vi har løftet velfærdsområderne de seneste tre år, har vi sat fokus på at løfte natur-, miljø- og klimaområdet. Regeringen vedtog i 2024 Grøn Trepart, som medfører en stor omlægning af vores arealer til mere natur. Omlægningsplanerne skal være færdige inden udgangen af 2025. For at sikre dette er der fastlagt en proces, der både sikrer tilstrækkelig involvering og hurtige resultater. Vi har to lokale Treparter – i Vadehavet og i Lillebælt i Jylland – hvor Filip deltager i Trepart Vadehavet.
Vi arbejder hele tiden for mere natur og større biodiversitet, og derfor har vi afsat lokale midler til skovrejsning, fjordsamarbejde med landbruget og Blue Kolding, tiltag i Liv i Lillebælt, revision af Blå Plan samt øget fokus på kloaksaneringer – og det viser sig at være meget hjælpsom i forbindelse med Grøn Trepart.
Vores fysiske rammer
Vi har arbejdet med, at der arbejdes med udvikling i hele kommunen. Det er vigtigt for os, at lokalsamfundene har gode mødesteder og tidssvarende institutioner. Vi ser dog et stort forbedringspotentiale for fortove og stier, som mange steder er utilstrækkeligt vedligeholdte – et problem, vi har fået mange henvendelser om. Derfor overvejer vi at gennemgå organiseringen af dette område efter valget.
Der klages ofte over udviklingen af Kolding by – eller manglen på det. Vi har afsat mange midler til byudvikling og sikring mod vand og de skader det medfører, men kommunikationen om disse tiltag er udfordrende. Brugen af vores byer har ændret sig over tid, og et af de grundlæggende problemer er, at der bor for få mennesker i Kolding C. Derfor arbejder vi for at fortsætte byudviklingen, byfortætning og skabe en grøn by. Vi vil fokuserer på færre projekter ad gangen, så vi kan nå i mål med dem, før vi starter nye op – og vi kommunikerer dem bedre og tydeligere.
Frivillighed
I hele 2024 har vi arbejdet med en strategi for frivillighed og civilsamfund. Temaet er blevet endnu mere aktuelt i en tid med opbrudstendenser og stigende polarisering, hvilket gør det vigtigt at værne om sammenhængskraften. Derfor har vi sat fokus på, at vi skal understøtte civilsamfundet, selvorganisering og frivillighed på alle mulige måder som kommune.
Strategien er også en del af et svar på de udfordringer, vi står over for som velfærdsstat og velfærdssamfund. Foreningerne skaber fællesskaber, hvor mange finder livsglæde og mening. Selvom vi er dygtige til visse velfærdsopgaver i kommunen og det offentlige, er vi ikke gode til at skabe idrætsforeninger og meningsfulde fritidsfællesskaber. Det skal vi skabe bedre rammer for at understøtte bedre i fremtiden, da de frivillige kan supplere de velfærdsydelser, det offentlige tilbyder. Tænk for eksempel på vågetjenesterne på sygehusene eller hjerteløberordningen, som redder mange liv – opgaver, der er meningsskabende og ikke ville blive udført uden de frivilliges initiativ og selvorganisering.
I 2024 skaber vi grundlaget for et kraftcenter for socialøkonomi i Posthuset på Banegårdspladsen. Det har længe været et ønske at videreudvikle Posthuset, så det også bliver et kraftcenter for koordinering af frivilligaktiviteter i Kolding. Vi tror på, at vi kan få meget mere ud af det, hvis kræfterne samles der på tværs af forvaltningsområder. Vi ønsker, at Posthuset bliver et fælles frivillighedssekretariat i Kolding, og vi håber, det sker i 2025.
Valgår
Og så er det valgår! Vi er ved at blive et rigtig godt hold af dygtige kandidater. Når vi er sammen, mærker vi en fantastisk energi, som vi håber, vil smitte af på omgivelserne. Vi har brug for jeres opbakning og hjælp for at sikre et rigtig godt valg i november.
Jeg glæder mig til, at vi ses!
Birgitte Munk Grunnet
Birgitte Munk Grunnet – Borgmesterkandidat 2025 Socialdemokratiet Kolding

Jeg arbejder for alle borgere i Kolding Kommune
Politik er ikke noget, der kun findes, når der er valgkamp. Demokrati handler ikke kun om det kryds, der skal sættes på stemmesedlen i stemmeboksen, når der er valg. Det handler om den dialog og de samtaler vi har med hinanden, og de løsninger vi finder sammen. Det handler om det liv vi lever hver især. Jeg er optaget af de forskellige liv vi lever – uanset hvor vi bor, eller hvem vi er. Jeg elsker at snakke med mennesker, besøge virksomheder og uddannelsesinstitutioner og høre om, hvad der rører sig, og hvad der betyder noget. Det er det, der driver mig og giver mig inspiration og indblik i hverdagen og i de udfordringer vi har.
Som lokalpolitiker har vi et ansvar for at komme ud og fortælle om de politiske tanker, og hvad det, der besluttes i Byrådet betyder for borgerne.
Her på hjemmesiden kan du læse om Socialdemokratiets politik, og hvad jeg vil politisk.

Blå bog
Født den 31. juli 1968
Opvokset i Kolding, Lejrskov, Lunderskov og Vamdrup med min familie.
Uddannet Cand. Scient. Adm. kaldet forvaltning/politik og administration fra Aalborg Universitet
Erhvervserfaring: Mens jeg læste har jeg bl.a. arbejdet i produktionsvirksomheder, hjemmeplejen, på plejehjem og på hoteller og restauranter.
Efter min uddannelse har jeg arbejdet hos:
- Arbejdsformidlingen/Jobcentret
- Vejdirektoratet med færdselssikkerhed
- Kolding Sygehus, hvor jeg bl.a. rekrutterede udenlandske sygeplejersker
- Region Syddanmark, hvor jeg arbejdede med de praktiserende læger
- Kolding Kommune, som chefkonsulent inden for sundhedsområdet.
Jeg bor i Vamdrup med mine to børn og vores hund. Her er jeg også næstformand i skolebestyrelsen på Vamdrup Skole.
Jeg elsker at være sammen med min familie, min kæreste og mine venner og at være i min have.
Mine åndehuller, i en ellers travl hverdag er, når jeg støtter op omkring mine børns fritidsaktiviteter.
VALGPROGRAM

Nærhed i Kolding Kommune betyder:
- at vi udvikler fælles løsninger og træffer beslutninger, så gode idéer ikke drukner i bureaukrati eller halve løsninger.
- at vi løser opgaven tæt på den enkelte borger – med tillid til de ansattes faglighed og med respekt for de mennesker, de arbejder for og med.
- at decentralisere beslutningsprocesser og arbejdsgange, så det er meningsfuldt, trygt og værdifuldt for borgeren og medarbejderen.
- at tilbyde medarbejdere fuldtidsansættelser og efteruddannelse
- at have fokus på godt arbejdsmiljø, så kommunen altid er en attraktiv og velfungerende arbejdsplads.

Gode vilkår for familier, børn og unge i Kolding Kommune betyder
- at de første 1000 dage er afgørende i et barns liv, så alle børn kommer godt fra start.
- at sundhedsplejersker og andet uddannet personale er tæt på de unge familier med viden og erfaring og skaber tryghed for familierne.
- at børn i daginstitutioner, vuggestuer og dagplejen møder kompetente voksne med tid til nærvær
- at leg, læring og fællesskaber er altafgørende for overgangen til skole, ungdomsuddannelse og retning for voksenlivet.
- at disse overgange sikres gennem hele barndommen og opleves trygge i et tæt samarbejde mellem barn, forældre og personale.
- at tildele minimumsnormeringer til kommunens daginstitutioner, så det gavner børnene, forældrenes tillid og medarbejdernes faglighed og planlægning
- at nedbryde den negative sociale arv gennem mødet med omsorgsfulde og kompetente medarbejdere og at gøre en særlig forskel for særligt sårbare familier.

Idræt i Kolding Kommune betyder:
- at skabe optimale muligheder for bevægelse i skoler og institutioner og i fritids- og foreningslivet
- at skabe alternativer bevægelsesmuligheder til det etablerede idrætsliv for ikke organiserede unge
- at støtte idrættens frivillighed gennem uddannelse af trænere og ledere
- at udvikle foreningsarbejde på tværs mellem kommunens foreninger
- at motivere og bidrage til foreningernes muligheder for også at skabe relevante tilbud til sårbare unge
- at støtte opbyggelse af fællesskaber og tiltag for både bredden og eliten

Folkeskolen i Kolding Kommune, betyder:
- at eleverne går glade i skole og glade hjem – og at alle elever er en del af et eller flere fællesskaber.
- at folkeskolen i lokalområdet er det naturlige valg for familien.
- at alle elever sikkert kan cykle til og fra skole.
- at folkeskolen har fokus på faglighed, trivsel, fællesskab.
- at folkeskolen anvender undervisningsformer, der udfordrer alle elever.
- at medarbejdere og ledere har mulighed for løbende efteruddannelse
- at alle elever forlader folkeskolen med forudsætninger for at begynde en ungdomsuddannelse.
- at prioritere flere kreative fag og flere håndværksfag.
- at sfo er en aktiv del af skolens fællesskab og indgår i tværprofessionelle samarbejder
- at den enkelte familie har mulighed for at vælge SFO plads som passer til familiens behov

Grøn samvittighed i Kolding Kommune betyder:
- at vi forpligter os til opfyldelse af den socialdemokratiske regerings 70% CO2 reduktion i 2030
- at vi arbejder målrettet på årligt at forbedre Kolding Kommunes biodiversitet
- at vi målretter indsatser mod rent drikkevand, mere sammenhængende natur til gavn for mennesker, fugle, dyr og insekter
- at byggerier på ”grønne områder” kompenseres gennem genskabelse andre steder.
- at tænke værn mod ekstremt vejr som mulighed for nye naturområder
- at prioritere et sammenhængende cykelstinet gennem hele kommunen

Kultur i Kolding Kommune betyder:
- at turde støtte talenterne, eliten, amatørerne og begynderne i opbyggelse af udøvende kulturtilbud i Kolding
- at dyrke mangfoldigheden ved at støtte og udvikle de etablerede og eksperimenterende, alternative spillesteder og scener, der appellerer til alle aldre, smage og interesser
- at investere i kulturturisme til gavn for bosætning, virksomhedsudvikling og branding af hele kommunen

Handicapområdet i Kolding Kommune betyder:
- at tryghed er afgørende i alle livsfaser – særligt for borgere, som er psykisk og fysisk udfordret.
- at borger og pårørende er trygge ved de muligheder, der er til rådighed
- at løsninger findes og gennemføres tæt på borgeren gennem inddragelse og dialog
- at borger og pårørende oplever sig hørt, set og mødt
- at handicapområdet organiseres i mindre enheder, som varetager hele opgaven.

Senior i Kolding Kommune betyder:
- at der er forståelse af, at vi lever vores liv forskelligt, ældes forskelligt og på forskellige præmisser.
- at løsninger tager udgangspunkt borgerens behov – i enhver situation.
- at der er tilstrækkelig hjælp og støtte, når kræfterne mindskes
- at fokusere på nærvær i ældreplejen frem for skematyranni
- at ældreplejen organiseres i mindre, faste enheder
- at hjælp, pleje og behov for genoptræning foregår så lokalt som muligt
- at der bygges plejehjemsboliger i takt med stigningen i antallet af ældre seniorer
- at man møder kendte ansigter hver dag

Erhverv i Kolding Kommune betyder:
- at fremtidens godstransport er grøn og miljøvenlig
- at tung lastbiltransport henvises til motorvejsringen gennem tvangsruter og leverancepladser
- at varelevering i midtbyen udføres inden for bestemte tidsrum.
- at Business Kolding er en helt central partner i vækst- og udviklingsplaner, med markant fokus på omstilling til grønnere teknologi og mere miljørigtige løsninger.
- at der investeres yderligere inden for serviceerhverv og kulturel mangfoldighed med indtjening og gode jobmuligheder for øje.
- at vedligeholde, udvikle og nytænke større og mindre attraktioner og oplagte udflugtsmål i hele kommunen
- at tænke dynamisk og sætte retning i samarbejde med virksomheder, institutioner, fonde, selvstændige og organisationer for at fastholde job og skabe mere livsværdi for alle familier i kommunen

Økonomisk ansvarlighed betyder:
- at der er styr på pengene i kommunen.
- at sikker økonomistyring er langsigtet økonomisk tænkning og færre, ubehagelige overraskelser.
- at øget velfærd kræver vækst, vilje og ansvarlighed for at tiltrække arbejdspladser, investeringer fra private investorer og anden privat kapital.
- at tryghed og service følges ad, og at service og kvalitet hænger sammen.
- og det kan borgere og virksomheder regne med.